REGISTRACE

6. 5. 2021

Mistrem České republiky v Gran Turismu Sport se stal Nikita Moysov!

Červen roku 2020 se nesmazatelně zapíše do dějin česko-slovenské Gran Turismo komunity. Populární konzolová hra Gran Turismo se 13 let od vydání první edice dočkala oficiálního mistrovství České republiky. A nás těší, že obchod ALL4SIM byl ve spolupráci se závodní komunitou KK RACE jedním z hlavních partnerů organizace MČR!

Pojďme však od začátku. Vše začalo kvalifikační časovkou, které se zúčastnilo přes 250 účastníků. Kvalifikační časovka byla opravdu našlapaná – z 250 lidí měla za úkol určit 28 nejlepších, na které čekal start v semifinále. O kvalitě startovního pole MCŘ svědčí, že celá 28ka se vešla do 150 nejlepších časů v rámci EMEA v dané časovce. Zajímá Vás počet jezdců v rámci celé této časovky? Ten počet EMEA závodníků (EUROPE MIDLE EAST AND AFRICA – Evropa – Střední východ a Afrika) se zastavil na počtu 51124! Na plejádu 28 nejlepších jezdců čekala opravdová výzva – 7 semifinálových závodů na 30 minut, které bylo možné sledovat na streamovacích platformách Youtube, Facebook a Twitch. Motivace byla obrovská, po semifinále čekala 20ku nejlepších finále v honosném sále Autoklubu České republiky. Díky partnerům šampionátu, kterými byli třeba Michelin, Puma, Total nebo Logitech byla na finále připravena početná zásoba opravdu luxusních cen. S vědomím tohoto lákadla se jezdci pustili do semifinálových závodů. Jezdci se rozdělili na dvě skupiny po 14 – Lobby A a Lobby B odstartovali do prvního závodu. Systém šampionátu přinesl startovní pozici podle kvalifikační časovky a další závody určovalo startovní pořadí průběžné pořadí v šampionátu.

Redbull Ring přinesl deštivé počasí

Lobby A mělo dva velké favority, kteří patřili k favoritům i na celkový triumf v šampionátu. Gran Turismo komunita se těšila na velký souboj dvojice Jaroslav Drha (KKR_derek737), který jel s nálepkou nekorunovaného krále GT scény s mladičkým objevem Nikitou Moysovem (ERM_Nick). Zápletka, kdo se posadí na trůn, byla ozdobou celého prvního ročníku MČR. Nikita Moysov nedokončil díky technickým problémům první závod na Italské Monze a díky systému šampionátu se musel v dalších závodech prodírat startovním polem. Až v závěru šampionátu dokázal Jaroslava Druhu porazit, ale více se podle svých slov soustředil na GRAND FINÁLE. O TOP10 zaručujíci GRAND FINÁLE byl v A skupině obrovský boj až do posledního závodu. Velkým smolařem se stal Filip Bohdal (Flyin Czech), který doplatil v posledním závodě na belgickém SPA na nehodu vozu před ním a ztratil postupové místo až v posledním závodě.
Lobby A určila 10 postupujícich – Jaroslav Drha (KKR_derek), Nikita Moysov (EMR_Nick), Martin Šindel (Marzi CZE), Pavel Scheufler (SCH_ACE), Aleš Till (KKR_Aja Speed), Jan Navrátil (KKR_Gagne1803), Milan Divila (TsubakiCZ), Milan Adámek (Vozembouch5), Zsidek Pál (KSZR_napPali91) a Tomáš Chrobok (GTB_chazzy).

Spa Francorchamps hostilo posldní podník základní části šampionátu

Lobby B měla favorita v osobě Mária Straky (KKR_Mario). Jezdec, dříve známy pod přezdívkou Jigga_Striker deklasoval celé startovní pole Lobby B a nikomu nedal šanci. Zvítězil ve všech sedmi semifinálových závodech. Druhá místa za ním sbíral Jozef Lenhart (KKR_Nolimit), který závodí jako simulátorový jezdec motorsportového týmu Janík Motorsport. Za nimi se odehrávali díky obrovské vyrovnanosti pěkné boje.

Viděli jsme řadu krásnych soubojů, ale do finále mohlo jen 10 nejlepších – Mário Straka (KKR_Mario), Jozef Lenhart (KKR_Nolimit), Dávid Meszároš (KSZR_DevilF1), Szabolcs Kiss (PRiMA_Szabi), Lukáš Procházka (KKR_Luky_Walker), Tomáš Doležal (KKR_Frosty), Marek Chalupa (VRL_Marecek7), Dominik Šiveň (EL_Domell), Juraj Čičo (KK_CICO_133) a Michal Dráber (JJRT_MiKI).

Nasledovat měla akce na kterou se všichni těšili a to GRAND FINÁLE v prostorách autoklubu. Plány byly obrovské, ale bohužel pandemie koronaviru zapříčinila odklad z podzimu roku 2020 na rok 2021. Organizátor akce Czech Motorsport nechtěl jezdce o zaslouženou odměnu připravit a čekalo se na vývoj pandemie. Jak každý ví, rapidní zlepšení nepřišlo a finále se odjelo opět online z pohodlí domovů. Na řadu tak museli přijít ještě dva dodatečné semifinálové závody, aby Lobby A i Lobby B určila 14 účastníků GRAND FINÁLE.

Pro účastníky finále bylo připraveno 10 takovýchto simulátorů. Ke slovu se bohužel díky pandemii nedostaly.

Poslední pátek v únoru 2021 a první pátek v březnu 2021 měli odhalit tajenku kdo bude historicky prvním mistrem ČR. Semifinálový boj na Suzuce ovládl v Lobby A už Nikita Moysov a to dominantním stylem s obrovským náskokem. Naopak J. Drha měl v závodě velké problémy, ale postup do finále uhájil. V Lobby A proběhl opět velký souboj o postup a ten získal v posledním kole Milan Adámek na úkor Jana Navrátila. Před branami finále tak zůstala smutná trojice Navrátil, Chrobok a Divila.

Ve skupině B na čele nedošlo ke změně a Mário Straka opět dominoval. Jozef Lenhart skončil v hodinách, což mu při sprintovém závodě zkomplikovalo situaci. Udržel však nervy na uzdě a postup do finále vybojoval. Lobby B bohužel odstartovala jen s 8 účastníky a tak to bylo jen o tom kdo si vytáhne černého Petra. Tím smolařem se stal Dominik Šiveň a jeho cesta šampionátem zde skončila.

Pole 14 nejlepších jezdců čekal ještě jeden závodní večer, ten nejdůležitější. Závodní tratí, která měla korunovat mistra se stalo Fuji. Závodilo se na 60 minut a do osudí už promlouvala i strategie zastávek v boxech. Hodinový závod nabídl početné zajímavé situace a skvělé souboje. V každém souboji byl vidět respekt a zkušenosti závodníků. Mistrem se však mohl stát jen jeden z nich. Jaroslav Drha alias Derek nastoupil v mnohem lepší formě, než tomu bylo v semifinále a bylo z něj cítit, že přípravě věnoval dostatek času. Forma Nikity Moysova však vygradovala ve správný moment a finálovým závodem doslova prolétl. Od prvního kola to pro ERM_Nicka byla jen časovka a zaslouženě získal titul prvního mistra ČR v Gran Turismu. Pro Jaroslava Drhu tak zůstala pozice vicemistra. Špičkový závodník GT scény, účastník světového finále FIA Manufacturer Series 2018 v Monaku nedokázal konkurovat mladšímu vyzyvateli. Ve finále však ukázal, že nepatří do starého železa a titul vicemistra získal s přehledem. Bronzový věnec na pódiu dostal na krk Mário Straka alias KKR_Mario a kromě třetího místa celkově je nejrychlejším jezdcem slovenské národnosti v Gran Turismu.

Nejlepší trojice s v cíli závodu rozdělila prize money 30000,- Kč a dostala věcné ceny od hlavních partnerů šampionátu, kterými byla Puma, Michelin a Logitech. A co na své vítězné tažení říkal Nikita Moysov? “Šampionát jsem si užil, mám z celkového vítězství velkou radost. Největší krizový moment jsem zažil hned v prvním závodě, kdy jsem kroužil na prvním místě a těsně před koncem mi vypadl internet. Příštího ročníku se určitě znovu zúčastním a pokusím se obhájit vítězství.”

Vítězný Nikita Moysov si přebral své ceny v reprezentativních prostorech Autoklubu ČR

První ročník nabídl mnoho zábavy a dramatických okamžiků a my jsme hrdí, že budeme být součástí i druhého ročníku, který odstartuje už za pár týdnů. Optimisticky věříme v ústup pandemie a že bude druhý ročník se vší parádou jak si nejlepší jezdci Gran Turisma zaslouží!

Finálové výsledky 1.ročníku MČR GTS :

1. Nikita Moysov (ERM_Nick)
2. Jaroslav Drha (KKR_derek737)
3. Mário Straka (KKR_Mario)
4. Szabolcs Kiss (PRiMA_Szabi)
5. Jozef Lenhart (KKR_Nolimit)
6. Pavel Scheufler (SCH_ACE)
7. Martin Šindel (Marzi_CZE)
8. Zsidek Pál (KSZR_napPali)
9. Aleš Till (KKR_Aja_Speed)
10. Marek Chalupa (VRL_Marecek7)
11.Tomáš Doležal (KKR_Frosty)
12.Milan Adámek (Vozembouch5)
13.Lukáš Procházka (KKR_Luky_Walker)
14.Dávid Meszároš (KSZR_Devil_F1)

Zásady cookies (EU)
© 2021 AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY
Všechna práva vyhrazena. 
E-mail: esport@autoklub.cz
crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram