REGISTRACE

26. 11. 2021

Tajenka postupujících rozluštěna

Poslední kolo MČR 2021 v GTS Powered by PRE se neslo ve znamení postupových bojů o TOP 10. Samozřejmě i zde jsme viděli krásné boje o vítězství mezi favority MČR 2021, ale své existenční závody v šampionátu jelo až 8 jezdců. Tento závod měl rozluštit tajenku jaké složení bude mít finálová dvacítka .Vyrovnaný průběh šampionátu nám napsal opravdu zajímavý příběh. V posledním závodě na hráče čekala americká síla a to Ford Mustang kategorie GR.3. Lokací velké bitvy o postup byl italský ostrov Sardínie a tamní okruh ve variantě B.

Nejdřív si ale zrekapitulujeme vítěze. Lobby A měla už tradičně velkého favorita v osobě Nikity Moysova (ERM_Nick) a Nikita od začátku papírové předpoklady naplňoval. Fantastickým časem získal pole position, v závodě naprosto dominoval. No bohužel i v esportovém závodění promlouvá do výsledků technika a Nikita Moysov opustil závod pro problémy s internetovým připojením. Nikita měl postup jasně zabezpečený a tak věříme, že si jen vybral svou dávku smůly před rozhodujícími závody ve finále. A kdo využil odstoupení Nicka a získal zlato? Aleš Till (Aja_Speed) tradičně jel skvěle, ale doplatil na kontakty v prvním kole dnešního závodu, které ho stály hodně času a taky sil při stíhací jízdě. Aleš Til ukázal obrovskou rychlost, ale na lepší jak druhé místo to nestačilo. Na vítěze ztratil 11 vteřin. A tím vítězem byl Timothy Pala (GRT_Timmy). Timothyho výkony se v šampionátu každým kilometrem zlepšují a bude určitě černým koněm finálového večera. Bronzem se opět připomenul Pavel Scheufeler (ACE72_). Čtvrté místo obsadil Pavel Námy (KKR_WindRunner) a páté Adrián Podmanický (KKR_Podma).

A teď už k postupovému boji. Bohužel ze šampionátu odstoupil Daniel Plíva (KKR_JackDaniels) a přepustil svou pozici pro jedenáctého v celkovém pořadí. Díky tomu se přímo čtveřice jezdců utkala o to poslední postupové místo v Lobby A. Nejlepší výchozí pozici měl před závodem Miki Dráber (JJRT_miki). Trojice Tomáš Chrobok (GTB_chazzy), Jirka Vyšín (Vasutekk)Alexander Žák (zak911) měli na mikiho minimální bodové manko. Bohužel Tomáš Chrobok se na startu neukázal a boj o finále se už před startem smrskl na trojici. Po startu byla situace ještě zamotanější, mimo trať se dostal Alexander Žák a propadl se pořadím. V hodínách skončil i Miki Dráber a dlouho to vypadalo, že ho zaváhaní bude stát postup. Jirka Vyšín jel skvěle a držel si své tradiční šesté místo. Miki Dráber potřeboval poskočit aspoň o jedno místo dopředu, aby srovnal bodové skóre se svými soupeři a to se mu nakonec podařilo. Po projetí cílem nastala kuriózni situace – Miki Dráber, Jirka Vyšín i Alexander Žák nasbírali v 6ti závodech zhodně 31 bodů. O tom kdo postoupí tak muselo rozhodnout dodatečné pravidlo o nejlepším výsledku. To získal v šampionátu Miki Dráber – jeho páte místo z Nordschleife mělo cenu zlata!

Šťastný postupujíci nám dal i krátký rozhovor. „Musím se přiznat, že jsem byl před závodem hodně nervózní. Start a kvalifikace mi moc nevyšli a bylo hůř, když jsem po kontaktu s jedním z vozů  GT Bros teamu skončil mimo trať a v hodinách. Tento moment byla moja hodně horká chvilka a musel jsem potlačit emoce a nasadit k stíhací jízdě. Podařilo se mi nakonec získat vytoužené umístnění a slavit postup".
Šesté místo v závodě tedy obsadil Jirka Vyšín, sedmé místo Lukáš Strožík (stroza2), osmý dojel Alexander Žák (zak_911), devátý Miki Dráberdesátý Filip Bohdal.

Lobby B měla stejný scénář postupové tajenky. Tedy čtveřici pilotů v přímem boji o postup. Ale taky jsme měli otevřený souboj Mária Straky (KKR_Mario)Jaroslava Drhu (KKR_derek737) o celkové vítězství v Lobby B. Tato dvojice nám předvedla tradičné skvělý souboj dveře na dveře, ale při dodržení závodního fair play. Mário Straka získal pole position a šel do vedení. Jaroslav Drha je hodně zkušený jezdec a druhé místo mu mohlo být při spotřebě Amerického speciálu ke prospěchu. Mário Straka na tento fakt zareagoval dřivější zastávkou v boxech. Oba jezdci se potkali na trati 10 kol před koncem a započala bitva, která připomenula fantastický souboj této dvojice ze Spa Francorchamps. I tentokrát byl Mário úspěšnější a vyjel si první místo nejen v tomto závodě, ale i v celkovém hodnocení Lobby B! Jaroslav Drha získal stříbro. Výkony této dvojice byly v Lobby B dominantní a tešíme se na porovnání s Lobby A, které přijde v GRAND Finále. Bronz si vyjezdil Zsidek Pál (KSZR_NapPali91) a je nejúspěšnějším jezdcem týmu KSZR v šampionátu. Čtvrté místo obsadil Tomáš Doležal (KKR_Frosty) a páte místo Jakub Kuběna (CRL_Cyja). A jak to vypadalo v Lobby B a postupovém thrilleru?

Zde byla v boji o postup zapletena čtveřice Jozef Lenhart (KKR_Nolimit), Lukáš Procházka (KKR_Luky-Walker), Milan Adámek (JJRT_Thor)Lukáš Čeřenský (Boleslav82). Mírným favoritem tohto čtyřlístku byl Jozef Lenhart, který ještě v minulém roce patřil k favoritům celého MČR. Papírové předpoklady jsou jedna věc a realita druhá a tak úvod závodu v tomto minisouboji patřil  Lukáši Procházkovi. Luky jel v obrovském tempu, dokonce atakoval pozici v TOP 5 což by mu jasně zabezpečilo postup na úkor právě Jozefa Lenharta. Jozef Lenhart startoval ze zadních pozic a tak musel věřit ve svoje schopnosti a taky doufat v Lukyho zaváhání. A to opravdu přišlo. Lukáš Procházka chyboval v boxech a natankoval málo paliva. Musel tak v závodě měnit strategii a přidat boxovou zastávku navíc. Tato chyba ho stála velké množství času a hlavně dojezd do cíle na masivně ojeté měkké směsi pneumatik. Odhadovaná délka na měkké směsi byla maximálně 8 kol – na Lukyho čekalo na měkké změsi kol rovnou 10.  Milan Adámek a Lukaš Čeřenský se do přímého boje o postup nezapojili, jezdili na rozmezí TOP 10 a tento výsledek jim k postupu nemohl stačit.

Štastným postupujícim je Jozef Lenhart (KKR_Nolimit). Plný emocí se podělil o své dojmy : „Na pretek som sa naozaj tešil, postupový kľúč bol jasný a musel som skončiť pred Lukym . Statégiu som zvolil na poslednú chvíľu a závod som si chcel hlavne užiť. Už kvalifikácia mi pripravila vrásky na čele, keď som kvôli premávke nezajazdil extra rýchly čas – štartoval som z 11.miesta. Po štarte sa mi podarilo  posúvať dopredu a hlavne som sa približoval k Lukymu. Keď som videl, že Luky má softy začal som si viac veriť, až tak že som zmenil stratégiu na trojzastávkovú. Zatiaľ čo Lukyho čakala tvrdá zmes, mňa 2x mäkká. Vyjazdil som si na Lukyho potrebný náskok a spokojne sa sústredil len na dojazd do cieľa. Bohužiaľ som sa dostal do kontaktu so súperom a pri kolízii som stratil náskok na Lukyho. V poslednom kole sa však Luky nakoniec prepadol poradím a cieľ – postup mám splnený. Skvelý pretek, veľmi som si ho užil.“ Jozef Lenhart obsadil šesté miesto, sedmý skončil Michal Hájek (KSZR_FIshkaa). Osmička pro Milana Adámka (JJRT_Thor) a deváte místo Jozef Hřebeček (JozefRadotin84). TOP 10 uzavřel Luky Procházka a za ním se seřadila trojice Michal Týzner (WernyOi), Milan Divila (KKR_Tsubaki), Lukáš Čeřenský (Boleslav82)Tomáš Hulap (KKR_Hulip). Tomáš Hulap si taky prožil dramatické chvilky, měl velké problémy s volantem a aby udržel postup musel dojet do cíle. To nakonec i když s obrovskou strátou dokázal a tak tak uhájil postupovou desítku.

Čeká nás poslední závodní večer, ve kterém se rozhodne o mistrovi České republiky. V sobotu 4.12. 2021 na nás čeká galavečer, ve kterém uvidíme rovnou 3 závody. Nejdříve nás čeká finále Lobby A a Lobby B a ten poslední závod bude tím nejdůležitějším. Závod ve kterém se potká nejlepších 14 účastníků celého šampionátu. A jen jeden zvedne korunu krále GTS československé Gran Turismo scény.

Postupující Lobby A

PořadíNicknameBody
1ERM_Nick97b
2KKR_Aja_Speed96b
3GRT_Timmy80b
4KKR_Podma_A_F63b
5ACE72_58b
6stroza256b
7KKR_WindRunner4654b
8Filip_Bohdal36b
9winamannGG34b
10JJRT_miki31b

Postupující Lobby B

PořadíNicknameBody
1KKR_Mario111b
2KKR_Derek737100b
3KKR_Frosty70b
4KSZR_napPALI9169b
5CRL_Cyja60b
6KSZR_Fishkaa52b
7KSZR_Szabi51b
8KKR_Tsubaki42b
9KKR_Nolimit37b
10KKR_Hulip36b
Zásady cookies (EU)
© 2021 AUTOKLUB ČESKÉ REPUBLIKY
Všechna práva vyhrazena. 
E-mail: esport@autoklub.cz
crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram